Чи потрібна дієта при гастриті?

Лікарі дають одностайну відповідь на це питання: дієта при гастриті не просто потрібна, а необхідна. А от, наскільки вона буде суворою, залежить від виду захворювання (гострий чи хронічний гастрит) та індивідуальних особливостей організму хворого.

Що таке гастрит і як його лікувати?

Гастрит — це запалення слизової оболонки шлунка, яке призводить до порушення травлення та засвоєння їжі. Може бути гострим і хронічним. Для діагностики гастриту важливо провести своєчасне обстеження, яке включає:

Лікування гастриту передбачає спеціальну дієту та вживання ліків. Медикаментозна терапія включає прийом ліків, які нормалізують кислотність шлунка, спазмолітиків (зменшують спазми в кишківнику), препаратів, які сприяють відновленню слизової оболонки шлунку, антибіотиків (у разі наявності бактерії Helicobacter pylori) та інших препаратів.

Схему лікування від гастриту може призначити лише лікар. Самолікування може призвести до посилення симптомів та загострення хвороби.

Ознаки гастриту

Симптоми гастриту схожі на ознаки інших кишково-шлункових захворювань. Саме тому при їх виникненні необхідно одразу звертатися до лікаря та проходити діагностику. Ознаки гастриту у різних людей можуть бути різними. Це залежить від індивідуальних особливостей організму (зокрема, від рівня кислотності шлунку).

Про початок гастриту можуть свідчити:

  • відсутність апетиту;
  • болі та дискомфорт у шлунку;
  • схильність до закрепів;
  • нудота;
  • печія;
  • відрижка;
  • метеоризм;
  • неприємний запах з ротової порожнини.

На початкових стадіях захворювання гастрит може мати безсимптомний характер.

Що можна їсти при гастриті?

При гастриті їжа не має перевантажувати шлунок та дратувати його слизову оболонку, оскільки це може посилити симптоми захворювання. Тому важливо їсти регулярно, повільно, рівномірними порціями, добре пережовуючи їжу. Бажано дотримуватися дробного режиму харчування (5-6 разів на добу). Необхідно слідкувати за температурою їжі. Вона має бути ні високою (вище 60 градусів), ні низькою (нижче 15 градусів). Краще за все вживати теплі страви, приготовані на пару або відварені. Їжа при гастриті повинна бути корисною та містити всі необхідні організму вітаміни та поживні речовини. До раціону можна включити: варені м’ясо та рибу, овочеві супи-пюре, відварені овочі, каші, нежирні кисломолочні продукти, фрукти (банани, яблука, виноград, диню, кавун), неміцний чай.

Що не можна при гастриті?

Лікування від гастриту буде максимально ефективним лише за умови дотримання дієти та виключення з раціону шкідливих для шлунку страв та продуктів. Тому при гастриті заборонено вживати:

  • алкогольні та газовані напої;
  • морозиво;
  • шоколад;
  • спеції;
  • гострі, кислі та солоні страви;
  • жирне м’ясо;
  • ковбасні вироби;
  • копчені страви;
  • смажені продукти;
  • фаст-фуд;
  • недостиглі фрукти та овочі;
  • кондитерські вироби, здобу;
  • спиртні та газовані напої;
  • чорна кава;
  • міцний чорний чай;
  • какао.

Що пити при гастриті?

При гастриті корисно вживати соки. При гастриті з підвищеною кислотністю: картопляний, капустяний, гарбузовий та огірковий соки. При гастриті зі зниженою кислотністю: яблучний, вишневий, ананасовий соки та сік з чорної смородини. При обох видах гастриту рекомендовано вживання трав’яного та зеленого чаю без цукру, компотів, молока та киселю.

Дієта при гастриті з підвищеною кислотністю

При гастриті з підвищеною кислотністю шлунок виробляє надмірну кількість соляної кислоти. Це може викликати різкі напади болю (в тому числі, біль, який віддає в праве підребер’я), печію, відрижку з гірким присмаком, печіння в горлі та стравоході. При підвищеній кислотності існує ризик розвитку виразки шлунка.

Їжа при гастриті з підвищеною кислотністю не повинна перевантажувати шлунок та сприяти виробленню надлишку соляної кислоти у шлунку. Основу меню мають складати такі продукти:

  • нежирну рибу;
  • нежирне м’ясо;
  • тверді негострі сири;
  • варені овочі;
  • макарони і крупи;
  • вершкове масло та соняшникову олію;
  • сухарі з білого хліба;
  • солодкі фрукти (яблука, груші, банани та інші);
  • картопляний сік;
  • компот з сухофруктів;
  • чай з молоком.

Дієта при гастриті зі зниженою кислотністю

При гастриті зі зниженою кислотністю шлунок виробляє недостатню кількість соляної кислоти. Це може спричинити відрижку з запахом сірководня (тухлих яєць), часті закрепи та розлади стулу, болі в кишківнику, які супроводжуються здуттям, сухість шкіри та ламкість нігтів (через погане засвоєння поживних речовин). Гастрит зі зниженою кислотністю може викликати рак шлунку.

Їжа при гастриті зі зниженою кислотністю повинна складатися з продуктів, які легко засвоюються шлунком:

  • нежирних кисломолочних продуктів;
  • нежирних сортів риби та м’яса;
  • супів на нежирному бульйоні;
  • морепродуктів;
  • круп;
  • овочів (картоплі, кабачків, моркви, гарбузів, огірків та інших);
  • цитрусових (в помірній кількості);
  • меду;
  • свіжовіджатих соків;
  • компотів, морсів, відвару шипшини;
  • неміцного чаю.

Куріння при гастриті

Нікотин руйнує слизові оболонки, спричиняє збільшення кількості шлункового соку та підвищення рівня кислотності. Через це куріння належить до факторів ризику виникнення гастриту. Якщо ж курить людина, яка вже захворіла, це може призвести до загострення хвороби. Тому лікування гастриту включає відмову від куріння (це стосується також електронних сигарет і кальяну).

Як уникнути гастриту?

Гастрит — хвороба розповсюджена. ЇЇ навіть називають “хворобою ХХІ століття”. До причин виникнення гастриту належать:

  • кишкові інфекції (бактерія Helicobacter pylori, якою, за інформацією ВОЗ, інфіковано 50% населення промислово розвинутих країн);
  • неправильне харчування;
  • зловживання алкогольними напоями та паління;
  • недотримання правил особистої гігієни;
  • прийом ліків, які подразнюють стінки шлунка та викликають його запалення (антибіотиків, нестероїдних протизапальних препаратів, тощо);
  • тривалі психоемоційні навантаження.

Профілактика гастриту може бути первинною (запобігання виникненню хвороби) та вторинною (запобігання черговим приступам хвороби та її переходу в хронічну форму). В обох випадках потрібно:

  • дотримуватися правильного режиму харчування;
  • обмежити вживання алкогольних напоїв та кави;
  • вести здоровий спосіб життя;
  • при перших ознаках захворювання звертатись до лікаря;
  • уникати стресових ситуацій.

Вторинна профілактика передбачає також проходження регулярних медичних оглядів та, у разі потреби, курсів лікування. Крім того, важливою складовою вторинної профілактики є постійне виконання рекомендацій гастроентеролога.

Рейтинг:
5 з 5 на основі 1 оцінки

Коментар

Лікування гастриту - дуже відповідальне. Треба вміти тримати себе в руках і на протязі всього життя дотримуватися дієти.
Неллі
9 місяців тому
Я собі складаю меню на тиждень з дотриманням умов дієти.
Анна
8 місяців тому
Номер дієти при гастриті вашої не підкажете?
Зінаїда
8 місяців тому
Запис на прийом
Додані послуги
При оплаті на сайті: 0 грн.
При оплаті в мед. центрі: 0 грн.
Служба контролю якості