Що таке цукровий діабет

Цукровий діабет (ЦД) - ендокринна патологія, в основі якої лежить порушення засвоєння глюкози. Основною ознакою захворювання є перевищення норми вмісту глюкози в крові.

За засвоєння глюкози в організмі відповідає гормон підшлункової залози - інсулін. У хворих на діабет відзначається абсолютна або відносна нестача цього гормону, для відновлення якого приймаються відповідні препарати.

Глюкозу можна порівняти з паливом, яке необхідно для роботи м'язів і головного мозку. Норма глюкози в плазмі крові залежить від віку і конституції тіла. У людей молодого та середнього віку референтний показник становить 3.3-5.5 ммоль/л натще.

Під час вживання їжі, багатої на вуглеводи, рівень цукру підвищується і виникає аліментарна гіперглікемія - підвищення рівня цукру в крові. Це нормальна фізіологічна реакція на кондитерські і хлібобулочні вироби, які містять "швидкі" вуглеводи, продукти з високим вмістом крохмалю.

Якщо підшлункова залоза працює як слід, показники глюкози після їжі самостійно приходять в норму. Надлишки накопичуються в м'язах і печінці у вигляді глікогену. У діабетиків, які не отримують лікування, невикористана глюкоза продовжує циркулювати в крові, тобто виникає хронічна гіперглікемія. Вона викликає негативні зміни самопочуття і в перспективі призводить до серйозних ускладнень.

Як самостійне захворювання цукровий діабет відомий дуже давно. Згадки про нього зустрічаються в медичних трактатах часів Стародавнього Єгипту і Давньої Греції. За останні 50 років відзначається значне збільшення захворюваності ЦД, і небезпечна тенденція зростання кількості хворих продовжує зберігатися. Лікарі відзначають, що цукровий діабет все частіше діагностується у пацієнтів дитячого і молодого віку, що дає підстави говорити про світову епідемію діабету.

Симптоми цукрового діабету

Симптоматика цукрового діабету дуже різна. Ознаками, по яких можна запідозрити розвиток захворювання, є:

  • сильна спрага, через яку людина може випивати до п'яти літрів рідини за добу;
  • підвищення апетиту;
  • часте сечовипорожнення;
  • відчуття сухості у роті;
  • швидка стомлюваність і сонливість;
  • запаморочення, туман в очах;
  • зменшення або збільшення ваги;
  • свербіння шкіри;
  • уповільнення загоєння дрібних подряпин та інших ран.

Треба звернути увагу, що симптоматика цукрового діабету у кожної окремої людини може відрізнятися. Трапляються випадки, коли хвороба практично ніяк себе не виказує. Дуже часто ЦД діагностується випадково при плановому медогляді або при госпіталізації пацієнта у зв'язку з різким погіршенням самопочуття.

Причини цукрового діабету

На розвиток захворювання впливає багато факторів, більшість з яких людина може контролювати. Серед них:

  • рівень стресу. Через високі психоемоційні навантаження підвищується рівень кортизолу та адреналіну. Вони чинять негативний вплив на вуглеводний обмін, через що, під впливом гормонів стресу, відбувається викид глюкози в кров;
  • неправильне харчування. У групі ризику - люди, які зловживають солодощами, фастфудом, алкогольними напоями. Ці продукти змушують підшлункову залозу функціонувати в посиленому режимі, що призводить до її виснаження;
  • переїдання. Коли людина переїдає, всі органи шлунково-кишкового тракту працюють з перевантаженням. Стінки шлунка розтягуються і дають компресію на підшлункову залозу, яка відокремлена від шлунка очеревиною. Здавлювання перешкоджає нормальному виробленню інсуліну. Для секреції цього гормону клітинам підшлункової потрібні цинк і хром, які мають в достатній кількості надходити в організм з їжею. Для повноцінного засвоєння елементів необхідні вітаміни групи B;
  • надлишкова маса тіла. Появу цукрового діабету лікарі тісно пов'язують з ожирінням і закликають стежити за масою тіла. За статистикою, у людей з ожирінням 1 ступеня ризик захворіти на ЦД збільшується в два рази. При третьому ступені цей показник збільшується в п'ять разів! Найнебезпечнішим лікарі називають абдомінальне ожиріння, коли відкладення концентруються в області живота;
  • вживання солодощів. Вони викликають різкий стрибок цукру в крові і викид великої кількості інсуліну, який активно переробляє глюкозу, приводячи до гіпоглікемії. Рівень цукру стає нижче, ніж до їжі, і людина відчуває занепад сил. Для їх відновлення знову хочеться перекусити чим-небудь солодким, і все повторюється знову;
  • порушення режиму сну і відпочинку. Люди, які нехтують повноцінним нічним сном, сильніше схильні до стресу і їдять більше солодощів для відновлення енергії. Це збільшує ризик набору зайвої ваги і розвитку ЦД;
  • нестача фізичної активності. Для підтримки нормальної ваги і вуглеводного обміну людина потребує щоденної фізичної активності. При нестачі руху чутливість клітин до інсуліну знижується;
  • аутоімунні порушення. Основна причина діабету I типу - збій в роботі імунної системи, при якому в організмі починають вироблятися особливі речовини, що руйнують клітини підшлункової. Така ситуація зазвичай виникає внаслідок впливу на організм вірусів. Хвороба може почати розвиватися після того, як людина перехворіла вітрянкою, гепатитом, краснухою. Основну групу ризику становлять пацієнти зі спадковою схильністю до ЦД;
  • хвороби підшлункової залози. Панкреатит, дифузні зміни структури, пухлини - все це позначається на функції підшлункової і перешкоджає нормальному виробленню інсуліну. У цьому випадку лікарі говорять про так званий вторинний діабет;
  • гормональні порушення. Хвороби щитовидної залози і ряд інших гормональних захворювань негативно впливають на вуглеводний обмін, що створює передумови для розвитку ЦД.

Типи цукрового діабету

Поняття "цукровий діабет" містить групу ендокринних патологій:

  • діабет 1 типу є інсулінозалежним. При ньому спостерігається абсолютний дефіцит інсуліну, викликаний порушенням роботи підшлункової залози. Її клітини пошкоджені і не можуть продукувати гормон. Захворювання може вражати дітей і людей молодого віку;
  • діабет 2 типу - інсулінонезалежний. Становить до 85% від усіх клінічних випадків. Клітини підшлункової виробляють достатньо гормону, але через патології порушений механізм, що допомагає інсуліну контактувати з клітиною, тобто виконувати транспортну функцію. Зниження чутливості до інсуліну призводить до того, що глюкоза не надходить всередину клітин. Така проблема частіше виникає у людей середнього та зрілого віку на тлі надлишкової ваги;
  • симптоматичний діабет, який називають вторинним, виникає через гормональні збої, запальні процеси в підшлунковій, в результаті токсичного впливу хімічних речовин або ліків;
  • під час вагітності у жінок виникає особлива форма ЦД, який називають гестаційним. Він обумовлений змінами гормонального фону, через який блокується дія інсуліну і рівень глюкози підвищується.

Чи можна вилікувати цукровий діабет?

Незважаючи на серйозні досягнення медицини, на сьогоднішній день поки не існує способів повністю вилікувати ЦД. Пацієнти, у яких діагностується захворювання, довічно отримують інсулінову терапію. Дотримання дієти і прийом препаратів дозволяють уникнути розвитку ускладнень.

Діагноз "цукровий діабет" - вагома причина змінити свій спосіб життя. Пацієнтам необхідно переглянути свій раціон харчування, відмовитися від вживання алкоголю і шкідливих продуктів, що викликають різкі коливання глюкози, уникати великих перерв між прийомами їжі. Не менш важливими складовими успішного лікування є повноцінний сон і регулярна фізична активність.

Хворі на цукровий діабет 1 та 2 типу повинні щодня контролювати рівень цукру в крові за допомогою портативного глюкометра. Самоконтроль важливий, щоб уникнути критичного підвищення або падіння рівня глюкози, які є небезпечними для життя.

Дієта при цукровому діабеті

Раціон харчування хворих на ЦД складається в залежності від характеру патології. Дітям і молодим людям потрібне досить калорійне харчування. При наявності зайвої ваги, яка характерна для пацієнтів з діабетом другого типу, раціон повинен бути орієнтований на схуднення. В цьому випадку необхідно стежити за його калорійністю.

Харчування при цукровому діабеті тісно пов'язане з поняттям "глікемічний індекс". Він відображає швидкість засвоєння їжі і її здатність викликати гіперглікемію. Найвищий глікемічний індекс - у випічки з пшеничного борошна, виробів з великим вмістом рафінованого цукру, печеної картоплі і ін.

При складанні меню діабетикам слід уникати продуктів, що містять велику кількість тваринних жирів і прості вуглеводи. Варто віддати перевагу рослинним жирам, злакам, які містять складні вуглеводи і клітковину, викликають тривале почуття насичення. Їжа повинна містити достатню кількість омега-кислот і вітамінів. Їсти треба невеликими порціями 4-5 разів на день.При складанні раціону варто збільшити вживання риби, нежирного м'яса і молочних продуктів, а також приділити увагу зелені та овочам. Дозволяються продукти з цільного зерна, бобові, макарони з твердих сортів. При приготуванні продукти слід варити або запікати з невеликою кількістю олії.

Необхідно максимально обмежити або повністю виключити з меню копченості, продукти з великим вмістом солі, ковбаси і сосиски, консерви, вироби із здобного тіста, манну крупу, рис, солодкі і солоні сири, газовану воду на цукрі, фініки, виноград та інші солодкі фрукти, майонез і гострі соуси.

Ускладнення цукрового діабету

Хвороба вкрай небезпечна ускладненнями, які стосуються всіх органів і систем. На тлі ЦД виникають такі ускладнення:

  • ураження великих і дрібних судин, викликане розвитком атеросклерозу і мікроангіопатії. Ці патології можуть призводити до розвитку ішемічної хвороби серця, погіршення кровопостачання органів і тканин;
  • ретинопатія (зниження зору);
  • порушення функції нирок. У хворих відбувається виділення білка з сечею;
  • підвищений рівень глюкози в крові негативно впливає на стан шкіри. Через ураження нервів знижується чутливість шкіри, вона стає дуже сухою, лущиться. Місцевий імунітет слабшає, шкіра стає більш вразливою до грибкових інфекцій і гнійних уражень. У хворих на цукровий діабет навіть дрібна подряпина загоюється набагато довше, ніж у здорових людей;
  • небезпеку для життя пацієнта несе "діабетична стопа". Патологія пов'язана з розвитком гнійно-некротичних процесів на стопі, через які може знадобитися ампутація.

Однією з умов безпеки є регулярний контроль за концентрацією цукру в крові, своєчасний прийом інсуліну і їжі. Різке падіння або перевищення рівня глюкози можуть призвести до критичного погіршення стану і коми.

Діабетичну кому, при якій рівень глюкози дуже високий, провокує зневоднення і накопичення в крові кетонових тіл. Вони викликають загальну інтоксикацію. Подібна проблема в першу чергу характерна для діабету першого типу, який швидко прогресує і призводить до вираженої інсулінової недостатності. Такий стан вимагає невідкладної медичної допомоги.

Гіпоглікемічна кома, так званий інсуліновий шок, обумовлена падінням глюкози до дуже низьких меж. Це відбувається, якщо людина прийняла занадто високу дозу препарату, пропустила прийом їжі або отримала велике фізичне навантаження.

Профілактика цукрового діабету

До профілактичних заходів лікарі відносять правильне харчування, яке забезпечує організм необхідними речовинами і допомагає підтримувати нормальну вагу. Для зниження ризику розвитку ЦД уникайте надмірних психоемоційних навантажень, що провокують хронічний стрес.

Важлива роль належить і профілактичним медоглядам. Навіть при відсутності тривожних симптомів всім рекомендується двічі на рік здавати аналіз на вміст цукру і толерантність до глюкози, а також щорічно проводити УЗД печінки і підшлункової залози. Якщо хтось із ваших близьких родичів хворий на діабет, контроль повинен бути особливо ретельним!

Коментар

Не знала, що недосипання може спровокувати стрес і переїдання і стати причиною діабету.
Оксана
2 місяці тому
Для мене це також новина, тепер буду слідкувати за режимом сну більш ретельно. Дякую.
Ольга
2 місяці тому
А як можна визначити цукровий діабет в домашніх умовах?
Денис
1 місяць тому
Симптоматика цукрового діабету відрізняється у кожної людини. Найчастіше - це сильна спрага, повільне загоєння ран, сухість у роті. Якщо у вас виникли будь-які сумніви - не зволікайте: необхідно якомога скоріше звернутися до ендокринолога!
ДокторПРО
1 місяць тому
Запис на прийом
Запишіться на прийом прямо зараз!
Служба контролю якості