Де шукати вітаміни взимку

У зв'язку з особливостями нашого клімату, проблема нестачі вітамінів частіше виникає в холодну пору року. Взимку і ранньою весною в меню стає менше свіжих овочів і фруктів, які є природними джерелами вітамінів.

В осінньо-зимові холоди зростає вживання гарячих напоїв - чаю і кави. Кофеїн, який міститься в них є антивітаміном, - він погіршує засвоєння вітамінів групи В та вітаміна С, а також кальцію і ряду інших мікроелементів.

Зима і рання весна - сезон грипу та застудних захворювань. Прийом антивірусних препаратів, антибіотиків також сприяє появі дефіциту вітамінів і мінеральних речовин.

Підвищений ризик авітамінозу виникає у курців. Аналогічна ситуація складається у людей, які зловживають алкогольними напоями, дотримуються низькокалорійної дієти, виключають з раціону м'ясо або інші важливі продукти.

Брак сонця негативно позначається на стані організму. Сонячні промені необхідні для вироблення вітаміну D. Його нестача негативно впливає на стан кісток, імунну систему та є однією з причин сезонної депресії.

Звідки отримувати вітаміни взимку - з їжі чи пігулок

Харчуватися якісно необхідно цілий рік. Задля профілактики авітамінозу рекомендуємо підібрати хороший мультивітамінний комплекс, але основним джерелом вітамінів і мікроелементів мають бути продукти харчування. Таблетки не можуть замінити збалансоване меню.

Перш ніж почати приймати вітаміни в таблетках, необхідно врахувати ряд нюансів:

  • погіршення самопочуття, втома, випадіння волосся і інші ознаки необов'язково викликані авітамінозом. Їхньою причиною можуть бути патології внутрішніх органів, різного роду порушення, що потребують лікування. При наявності тривожних симптомів варто звернутися до лікаря і пройти діагностику, щоб виключити патології;
  • надлишок вітамінів так само шкідливий, як і недолік, тому їх можна приймати тільки за призначенням лікаря після проведення аналізів;
  • якщо аналізи підтвердили нестачу вітамінів, слід вживати відповідні препарати. При роздільному прийомі вітаміни засвоюються краще, ніж в комплексі, який містить відразу всі мікроелементи. Наприклад, при остеопорозі лікар призначає прийом кальцію з вітаміном D3.

Заготовки на зиму - як зберегти вітаміни

Тривале зберігання і термічна обробка продуктів руйнують вітаміни. Для їх збереження в овочах та фруктах краще використовувати метод швидкої заморозки. Така обробка збереже до 90% вітамінів. Також дозволяє майже на 100% зберегти вітаміни сушка плодів і зелені.

Відносно варення, джемів і конфітюрів, то найкориснішими з них є «п'ятихвилинки» - їх варять всього п'ять хвилин після закипання суміші, щоб зберегти більше корисних компонентів.

Консервування овочів з використанням гарячого маринаду, великої кількості солі та оцту руйнує вітаміни. Звичайний оцет в домашніх заготовках варто замінити на яблучний або виноградний. Як і звичайний, фруктовий оцет є гарним консервантом, але за складом він корисніший ніж спиртовий за рахунок вмісту мікроелементів, амінокислот і ферментів.

Зимове меню - в яких продуктах більше користі

У зимовий період їжа повинна бути більш калорійною, щоб забезпечити організм енергією для протистояння холоду. Отримати необхідну кількість поживних речовин і вітамінів допоможуть м'ясо, риба, молочні продукти, злаки та рослинні олії (соняшникова, кукурудзяна, оливкова).

Свіжі овочі та фрукти можна придбати в магазинах цілий рік, але варто віддати перевагу сезонним овочам (капусті, моркві, буряку) та фруктам. Зима - саме час для цитрусових, в них багато не тільки вітаміну C, але й A, B, P. Апельсини, мандарини та інші цитрусові зміцнюють імунітет та сприяють активним обмінним процесам в організмі. Тому зима не перешкода, щоб харчуватися здоровою їжею.

Також зверніть увагу на заморожені літні фрукти, ягоди, овочеві суміші - в літній смородині, малині, вишні міститься більше поживних речовин, ніж у штучно вирощених взимку. Їх можна купити в магазині або заготовити заздалегідь з домашньої сировини. Обов’язково необхідно звертати увагу на спосіб кулінарної обробки: тривалий температурний вплив руйнує корисні речовини.

Як взимку бути здоровим і не хворіти?

Стійкість до захворювань визначає імунна система. Для гарного імунітету в раціоні повинно бути достатньо вітамінів A, C і D, а також комплекс вітамінів групи B: фолієва кислота (B9), рибофлавін (B2), пантотенова кислота (B5). Їхніми джерелами є м'ясо, яйця, морепродукти, молочні продукти, бобові, свіжі овочі і фрукти. Антиоксидантний захист забезпечує вітамін E. Він міститься в рослинних оліях, горіхах, насінні. У період зимових застуд навантаження на імунну підвищується, що збільшує потребу організму у вітамінах, тому збалансований раціон дуже важливий. Для профілактики авітамінозу можна вживати вітамінні комплекси.

Які вітаміни пити зимою?

За порадою сімейного лікаря, з метою профілактики авітамінозу взимку можна придбати вітамінно-мінеральний комплекс. Він містить основні вітаміни і мінеральні речовини, дозування яких підібране для оптимального засвоєння. В аптеках представлені загальнозміцнюючі комплекси, спеціальні препарати для дітей, чоловіків, жінок, вагітних і годуючих матерів, людей похилого віку.

Деякі комплексні препарати містять не одну, а дві або три пігулки. Вони приймаються з інтервалом 3-4 години. Завдяки роздільному прийому речовини-антагоністи не заважають засвоєнню один одного. Це підвищує ефективність застосування препарату.

При виборі вітамінного комплексу враховуйте не лише сезонність, а й індивідуальний стан організму. При захворюваннях потреба в деяких компонентах може підвищуватися або зменшуватися, тому потрібна консультація лікаря.

Вітаміни для волосся взимку

Холод і носіння шапки негативно впливають на стан волосся. Для підтримки його здоров'я в раціоні повинно бути достатньо білка, ненасичених жирних кислот, складних вуглеводів. Також за красу волосся відповідають вітаміни групи B, вітаміни A, E і C. З мікроелементів найбільш важливі:

  • магній;
  • цинк;
  • селен;
  • кремній;
  • кальцій;
  • фосфор;
  • йод;
  • залізо.

Щоб запобігти дефіциту цих компонентів в організмі, в меню мають бути присутні морепродукти, зелень, горіхи і насіння, м'ясо, яйця, молочні продукти, бобові, овочі і фрукти.

Які вітаміни потрібні для шкіри?

Для здоров’я шкіри необхідні поліненасичені жирні кислоти, вітаміни групи B, A, C і E. Додайте в повсякденне меню молочні продукти, яйця, м'ясо, горіхи, рослинні олії, морепродукти, цільнозерновий хліб.

Суха шкіра зимою - вітаміни допоможуть?

Сухість шкіри взимку викликана негативним впливом холоду та сухим повітрям від опалювальних приладів. Шкіра може стати сухою не тільки внаслідок авітамінозу. Аналогічна проблема виникає через вікові зміни, деякі захворювання, неправильний догляд. Ці фактори потрібно врахувати, щоб зберегти здоров’я шкіри.

Надлишок солодощів, кофеїну, солі, консервованих продуктів, алкоголь і сигарети, жорсткі обмеження в харчуванні, недолік рідини - все це негативно позначається на стані шкіри. Слід пити достатньо води, використовувати креми для захисту шкіри від обвітрювання та додавати в раціон продукти, що містять вітаміни А і Е. Це яєчний жовток, морква, рослинна олія, горіхи, насіння.

Вітамін С корисний?

Вітамін С (аскорбінова кислота) необхідний для синтезу колагену, кровотворення, правильної роботи імунної та серцево-судинної системи. Це один з потужних антиоксидантів. Його природні джерела - свіжі овочі і фрукти, зелень. Найбільше вітаміну С містить шипшина, ківі, плоди цитрусових, чорна смородина, чорноплідна горобина, зелені овочі, капуста.

Аскорбінова кислота руйнується під впливом повітря і високих температур. Протерті ягоди, салати зі свіжих овочів і фруктів та свіжовичавлені соки бажано відразу спожити в їжу. Під час приготування гарячих овочевих страв додавайте продукти з вітаміном C відразу в окріп і варіть не більше 3 хвилин.

Включіть в зимовий раціон квашену капусту, - вміст аскорбінової кислоти в ній вище, ніж у свіжій. Уникайте зберігання овочевих та фруктових страв в посуді з металу, взаємодія з металевою поверхнею прискорює руйнування вітаміну С.

Добова потреба вітаміну для дорослої людини складає 95-110 мг. Потреба в аскорбіновій кислоті збільшується при інтенсивних фізичних і розумових навантаженнях, заняттях спортом, стресах, під час вагітності.

З нестачею цього компонента стикаються курці, в тому числі і пасивні. При інтоксикації сигаретним димом потреба організму у вітаміні С збільшується. Його додатковий прийом може призначатися в період реабілітації після травм і операцій, при ГРВІ і грипі.

Як правильно приймати вітаміни - до їжі чи після?

Правила прийому препарату вказані в інструкції до нього. Якщо препарат приймається за призначенням лікаря, він встановить відповідний режим прийому. Як правило, мультивітамінні комплекси приймають під час їжі. Вживання натщесерце може викликати розлад травлення.

Деякі компоненти, в числі яких вітаміни E, A, D, є жиророзчинними. Для їхнього засвоєння в стравах повинно міститися невелика кількість жирів. Вітаміни не можна запивати чаєм або кавою та соками. Необхідно використовувати для цих цілей питну воду.

Вітаміни в таблетках не можуть замінити натуральні продукти харчування. При збалансованому харчуванні та правильному вживанні мультивітамінних комплексів можна зробити зимовий раціон корисним та зміцнити імунітет.

Рейтинг:
0 з 5 на основі 0 оцінок

Коментар

Я купляю завжди компекс вітамінів на осінньо-зимовий період.
Аліса
3 місяці тому
Вітаміни відіграють значну роль в обміні речовин, організм їх потребує значно більше в період стресу та хвороб.
Зоя
3 місяці тому
Я також завжди купляю вітаміни для краси моєї шкіри, волосся та нігтів.
Дарина
3 місяці тому
Запис на прийом
Додані послуги
При оплаті на сайті: 0 грн.
При оплаті в мед. центрі: 0 грн.
Служба контролю якості